Poznáváme zdravé jídlo


Zapojili jsme se do programu „Skutečně zdravá školka.“ Nakupujeme regionální potraviny, vaříme z čerstvých surovin, spolupracujeme s místními zemědělci. Dvakrát týdně si děti připraví svačinu samy. Paní kuchařka jim nachystá pomazánku, děti si chléb namažou, ozdobí zeleninou a bylinkami (osvědčilo se nám, že takto i „nejedlíci“ svačinu ochutnají, dokonce celou snědí). Ty pocházejí z naší bylinkové zahrádky, kterou na jaře s dětmi zakládáme a společně se o ni staráme. Děti zalévají, okopávají, vytrhávají plevel. Na naší zahradě sklízíme ovoce: lesní jahody, maliny, ostružiny, černý, červený rybíz, jostu, borůvky, angrešt, dřín, moruši, arónii, mirabelky, třešně, hrušky, meruňky, slívy, kiwi, hroznové víno. Zeleninu si děti samy zasely, zasadily: cuketu, dýni, hrášek, hlávkový salát, rajčata, kedlubny. Většinu toho si samy otrhají a čerstvé snědí. Na zahradě si hrají na farmářské trhy, kde zeleninu a ovoce „prodávají“ v dřevěných stáncích, vyrobených a darovaných od pacientů psychiatrické nemocnice Horní Beřkovice, se kterou úzce spolupracujeme. To, co děti nesnědí čerstvé, nám paní kuchařka zavaří, či jinak zpracuje. Pohladí nám bříška úžasnými koláči. Jak se peče závin, byste se mohli dozvědět od našich dětí. Rovněž pilně sušíme jablka, připravujeme ovocné a zeleninové špízy. Ovoce a zeleninu poznáváme všemi smysly formou her: skládáme obličeje, postavy z ovoce a zeleniny, poznáváme jednotlivé druhy se zavřenýma očima (chuť, vůně, hmat), lovíme jablka ústy z vody, soutěžíme o nejkrásnější jablko Dobříně na naší malé výstavě Zahrada Čech, ke které nám rodiče spolu s dětmi vyrábí jablečné skřítky.